ruoka

Kesäinen salaatti

Raikas salaatti valmistuu tietenkin kesän mauista. Punaviinimarja tuo salaattiin ihan omanlaisensa vivahteen. Tämä salaatti on kevyt ja sopiikin hyvin vaikka lounaan lisukkeeksi. Salaatti ylipäätään on myös kerrassaan mainio vastaisku hävikkiruoalle.

Salaatit ovat erityisesti kesäruokia, vaikka tuleehan niitä syötyä silti ympäri vuoden. Pidän niiden loputtomista variaatioista ja makuyhdistelmien kokeiluista. Salaatti on siitä mukava ruoka, että sen osaa jokainen tehdä. Se ei niin ikään kaipaa sen kummempia ohjeistuksia. Kunhan pilkot ja sekoitat, niin se on siinä. Toki kaikki silti tiedämme, että onnistuakseen, ruoanlaitto vaatii myös rakkautta ja keskittymistä. Niinpä minä välitin lempeitä ajatuksia tälle salaatille, joka toimi muutaman kilometrin pituisen juoksulenkin jälkeen vallan mainiosti!

 

SALAATILLA RUOKAHÄVIKKIÄ VASTAAN

Kuvissa näkyvä kombo valikoitui vain ja ainoastaan jääkaapin sisällön perusteella. Tavoitteena välttää ruokahävikkiä. Näin meillä usein valikoituvat myös iltapalaksi leivänpäälliset. Ruokahävikin määrä on puhuttanut paljon niin uutisissa kuin ihan meillä kotona. Sitä tulee liikaa. Ja hävikin minimoiminen olisi todella tärkeää. Salaatin lisäksi hyviä “hävikkiruokia” ovat myös erilaiset sosekeitot.

Tähän salaattiin kokosin niitä loppuja. Salaatinlehtien joukkoon lisäsin viipaloituina pari retiisiä, kurkkua, viinirypäleitä ja hiljan poimittuja punaviinimarjoja. Löysin vielä kaapista Silmusalaatin lopun (sinimailasen ja puna-apilan versoja), joka sekin pääsi salaattikulhoon.

Instagramissa jo vinkkasinkin aiemmin vegaanisesta parmesan-juustosta, joka on erittäin hyvä vaihtoehto eläinperäiselle versiolle – nimittäin Violifen Prosociano Wedge! Tätä kun raastoin vielä joukkoon, niin kevyt treeninjälkeinen ruoka oli valmis.

Laitoin nyt itseasiassa ensimmäistä kertaa punaviinimarjoja salaattiin ennakkoluulottomasti ja ainakin tämän salaatin perusteella sanoisin, ettei se jää viimeiseksi kerraksi. Punaviinimarja toi mukavasti kirpeyttä.

 

 

Tätä tehdessä aloin taas haaveilla itse kasvatetuista salaatinlehdistä, ja koska tästä salaattiateriasta on kulunut jo pieni tovi, olen ehtinyt laittaakin salaatit alulle. Viime kesänä kasvatimme salaatteja kotona ikkunalaudalla ja oli mukava napsia leivän päälle salaatit omasta “maasta”. Muutenkin omavaraisuus kiinnostaa ja kaupasta ostettujen muovipakkausten kierrättäminen jäisi vähemmälle.


 

Salaattiin liittyen, kannattaa lukea myös laaja ja runsaskuvainen artikkeli Sorrin Puutarhan vierailusta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *