arkisto,  Ihonhoito

Kuukautisvaivojen hoito

Yhteistyössä EkoKauneushoitola Karoliina K

 

Kuukautisista kärsii säännöllisesti varmasti moni sinunkin tuttavasi, tai kenties olet heistä yksi itsekin. Joskus kyse voi olla vakavammastakin ongelmasta kuten endometrioosi, mutta usein meille tutummasta kolmen kirjaimen hirviöstä, PMS:stä. PMS-oireet ovat monipuoliset ja ne vaikuttavat niin henkiseen kuin fyysiseen hyvinvointiin. Harvoin ne ovat toivottuja.

Särkylääkkeet kuuluvat monen kuukautisrituaaleihin vakituisesti, mutta niiden huonona puolena on muun muassa se, että kaikkien kuukautiskipuihin ne eivät auta riittävästi. Ja niihin muihin kuukautisvaivoihin ne eivät auta ollenkaan. Monet vaivoista kun ovat sellaisia, jotka eivät ilmene särkynä vaan ennemminkin ärtymyksenä tai muunlaisena mielialan vaihteluna.

Kuluneet lausahdukset, kuten “Jaahas, taitaa olla taas se aika kuukaudesta!” kyllästyttävät ja ymmärrystä kotoa löytää tasan siihen asti, että puoliso joutuu hormonimyrskyn pääasialliseksi kohteeksi. Usein erityisesti hormonaalinen toiminta ja siitä johtuvat muutokset mielialoissa ovat niin tavallisia, ettei niihin omassa arjessa kiinnitä edes huomiota. Niiden kanssa oppii elämään. Niin ei kannattaisi käydä. Koska apua tai ainakin lievennystä niihinkin voi saada – luonnollisin keinoin!

 

LUONNOLLISESTI PMS-OIREITA
JA KUUKAUTISKIPUJA VASTAAN

Aromaterapia ja eteeriset öljyt

Aromaterapia on luonnollinen ja lempeä hoitomuoto kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja terveyden tukemisessa. Hoito tapahtuu erilaisista kasveista saatavilla eteerisillä öljyillä. Aromaterapia voi olla muun muassa aromaterapeuttista hierontaa, jossa hierontaöljyyn on sekoitettu eteeristä öljyä. Hieronta tehdään kevyillä ja rentouttavilla liikkeillä.

Eteerisillä öljyillä on omat tapansa vaikuttaa. Toiset rauhoittavat ja rentouttavat tai vähentävät ahdistusta. Toiset taas voivat virkistää. Useampi eteerinen öljy myös lievittää kuukautiskipuja tai PMS-oireita. Öljyjä voi käyttää myös kotona esimerkiksi hierontaöljyyn tai vartalovoihin sekoitettuna, tuoksulyhdyssä tai jopa pyykinpesussa. Omat eteeriset öljyt voi valita yhdessä asiantuntijan kanssa, jolloin hän voi myös neuvoa öljyjen käytössä tarkemmin.

Esimerkki eteeristen öljyjen käytöstä:

Kuukautiskierron puolesta välistä kuukautisten alkuun. Sekoita muutama tippa eteeristä öljyä ruokalusikalliseen hierontaöljyä ja levitä iholle joka aamu tai ilta. Päivän aikana voit aina välillä tuoksutella eteeristä öljyä.

Eteeriset öljyt pyykinpesussa

Eteerisiä öljyjä voi käyttää myös pyykinpesussa. Esimerkiksi pesupähkinöiden tai muun tuoksuttoman pesuaineen kanssa muutama öljytippa pesukoneen huuhteluainelokeroon antaa pyykeille ihanan raikkaan tuoksun. Pelkkään pyykinpesuun sopivat hyvin esimerkiksi greippi, eukalyptus, appelsiini ja laventeli.

Harmonella – hormonitoiminnan tasapainottamiseen

Frantsilan kasvi- ja yrttiuutteista valmistettu Harmonella on luontaistuote, jonka tavoitteena on tasapainottaa naisten hormonaalista toimintaa. Se on sisäisesti otettava lisäravinne. Tuote voi parhaimmillaan tasata kuukautiskiertoa, lievittää PMS-oireita ja kuukautiskipuja sekä vahvistaa yleiskuntoa. Harmonella on kokonaisvaltainen tuote, mutta ei kuitenkaan lääke.

Harmonellaa käytetään aamuin illoin 1-2 teelusikallista. Sitä suositellaan käytettäväksi kuukautisten puolivälistä loppuun asti, 2-4 viikon jaksoissa. Helpoimmin tämän saa liitettyä arkirutiineihin kun säilyttää pulloa esimerkiksi vitamiinien kanssa keittiössä. Pullo on kooltaan 200ml ja teelusikan vetoisuus taas 5ml, joten siitä voi laskea riittoisuutta. Väriltään, hajultaan ja maultaan Harmonella muistuttaa muuten punaviiniä!

Kaura- ja vehnätyyny pahimpiin kipuihin

Varsinaisiin kuukautiskipuihin hyvä apukeino on lämpö. Kauratyynyt ovat mukava kaveri pahimpien kipujen aikana – ja niitä kannattaa olla kaksin kappalein. Jos kivut vaivaavat sekä selässä että reisissä ja alavatsan alueella, saa kahdella kauratyynyllä varmemman avun.

Liikunta

Liikunta on siinä mielessä harmittavainen neuvo, että usein kuukautiskivut ovat niin inhottavat, että kuntoilu on kaukana mieliteoista. Lempeämpiäkin liikuntamuotoja tosin on, kuten joogaliikkeitä, jotka rentouttavat alavatsan seutua ja helpottavat kuukautiskipuja.

OMAT KOKEMUKSET

Olen itse vuosikausia kärsinyt PMS-oireista ja kuukautiskivuista. E-pillerit, jotka minulla olivat aiemmin käytössä auttoivat kipuihin, mutta hormonitoimintaan niiden vaikutus taas ei ainakaan positiivisella tavalla vaikuttanut. Raskauden jälkeen halusin kokonaan unohtaa hormonaaliset ehkäisyt ja niinpä pillerit eivät sen jälkeen ole enää olleet vaihtoehto.

Joulukuussa kävin ekokosmetologi Karoliina Käyhkö-Leppäsen hoitolassa. Kerroin Karoliinalle, että kuukautiset sekoittavat arkea. Yhdessä Karoliinan kanssa päädyimme kokeilemaan, josko Frantsilan eteeriset öljyt auttaisivat – hyvällä menestyksellä. Varsinaisiin kuukautiskipuihin ei öljyistä riittänyt puhtia, mutta mielialanvaihtelut tasaantuivat lähes kokonaan. Elämä muuttuikin yllättäen seesteiseksi! Vielä sitäkin seesteisemmäksi se muuttui siinä vaiheessa, kun sain kokeiluun Frantsilan Harmonellankin. Harmonellan myötä myös kuukautiskivut tuntuvat selvästi lieventyneen. Eivät poistuneet, mutta ero aiempiin kuukausiin nähden on huomattava ja kivut hallittavissa kauratyynyjen avulla, ilman sitä perinteistä särkylääkettä.

Olen ollut oikeastaan melko yllättynyt siitä, miten suuri ero mielialaan on tullut sen jälkeen kun liitin eteeriset öljyt (ja sittemmin myös Harmonellan) osaksi rutiineja. Samalla on ollut ikävä huomata, miten paljon hormonit ovat aiemmin vaikuttaneet omaan oloon. Se, mitä olen luullut vain osaksi omaa luonnettani, onkin ollut aivan jotain muuta! …ja nyt se on poissa! Näin kolmekymppisenä jälkiviisaana olisi tietenkin helppo sanoa, että kunpa olisin kokeillut näitä jo aiemmin.

Olen viime kuukausien aikana suorastaan ihastunut Frantsilan tuotteisiin, ja ne ovat tulleet tutuksi myös ihonhoitotuotteiden kautta. Tuotevalikoima on ilahduttavan laaja ja yhdessä ekokosmetologi Karoliinan kanssa olemme Frantsilan tuotteilla hoitaneet kuntoon siis minun ihoani sekä kasvoista että vartalolta ja eteeristen öljyjen ja Harmonellan kautta myös terveyttä ja henkistä hyvinvointia.

Jos pystyt samastumaan joka kuukausittaisiin mielialanvaihteluihin tai vatsakramppeihin kuukautisten aikana, kannattaa ainakin tutustua edellämainittuihin vinkkeihin. Kokonaisvaltaisesti hoitavasta ekokosmetologistakaan ei ole haittaa, kuten omassa tapauksessani on todettavissa!

EkoKauneushoitola Karoliina K:n hoitolat sijaitsevat aivan Liedon keskustassa sekä Turussa. Tarkemmat yhteystiedot ja aukioloajat Karoliina K:n sivuilta. Karoliinan löydät myös sekä Instagramista (@karoliinak._) että Facebookista.

Kuvissa olevat tuotteet saatu: EkoKauneushoitola Karoliina K.

Lähteenä käytetty myös:
http://suomenaromaterapeutit.fi/aromaterapia/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *