arkisto,  Ihonhoito

Deodorantti ekommaksi

Yhteistyössä EkoKauneushoitola Karoliina K

Vaikka kylpyhuoneen ja meikkipussin tuotteistani valtaosa onkin jo luonnonkosmetiikkaa, on muutama tuote vain toistamiseen jäänyt synteettiseksi. Yksi näistä on deodorantti. Aiemmat kokeiluni luonnonkosmetiikan deodoranttien kanssa ovat päättyneet joko epämukavaan herkän kainaloiden ihon kutinaan tai vain yksinkertaisesti siihen kulttuurishokkiin, että vuosikausia käyttämäni antiperspirantti nyt vain estää hikoilua – toisin kuin se deodorantti.

Lokakuisella vierailullamme Tupalanmäen Puodissa sain goodie bagista mm. We Love the Planetin herkälle iholle tarkoitetun soodattoman ja alumiinittoman deodorantin. Ennakkoluulottomasti ja toiveikkaana aloin käyttää tuotetta ja se tuntuikin toimivan hyvin. Hieneritys ilman antiperspiranttia tietenkin lisääntyi, mutta ei haissut. Nyt jo kaksi kuukautta We Love the Planetia käyttäneenä on ollut helpottavaa todeta, ettei antiperspiranttiin enää tarvitse palata.

Luonnonkosmetiikan deodoranttiin siirtyminen

Kun vaihtaa luonnonkosmetiikan deodoranttiin, kannattaa ehdottomasti kuoria iholta vanhojen synteettisten aineiden jämät ensin pois. Tupalanmäen Puodilla hoitolaa pitävä ekokosmetologi Karoliina antoi hyvän vinkin kotona tehtävään kainaloiden kuorintaan:

“Suola on itseasiassa ihan loistava tähän! Merisuolaa ja pieni tilkka vettä suihkussa kainaloon – ja pyörittele hetki.”

Karoliina teki minulle kasvohoidon yhteydessä puhdistavan detox-hoidon kainaloiden, rinnan ja dekolteen alueelle – juuri tätä deodorantin vaihtamista ajatellen. Se nyt viimeistään puhdisti kehoa kunnolla. Uniikkiin hoitooni kuului muun muassa turvehoito ja cupping massage. Turvehan on perinteinen suomalainen ihmeaine, joka tekee keholle vaikka ja mitä! Cupping massage taas on imukuppihierontaa, jonka tarkoituksena on vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

Deodorantin vaihdon yhteydessä kannattaa myös tiedostaa antiperspirantin ja deodorantin toiminnallinen ero. Antiperspirantin tehtävänä on estää hikoilu, kun taas deodorantti vain estää hikoilusta syntyvän hajun. Niinpä hikoilu saattaa lisääntyä paljonkin, erityisesti jos olet tottunut käyttämään antiperspiranttia, kuten minäkin. Omasta kokemuksesta voin todeta, että ensimmäisten testiviikkojen jälkeen hieneritys myös lisääntyi entisestään, mutta tuo vaihe meni ohi parissa viikossa ja normalisoitui. Anna siis keholle aikaa sopeutua, äläkä säikähdä heti ensimmäisen epämukavan tilanteen ilmaannuttua.

On totta, että hikeä erittyy varmasti enemmän, mitä antiperspiranttia käyttäessä. …mutta samalla mietityttää, haluaisiko kukaan meistä oikeasti estää kehosta luonnollisesti poistuvien ainesosien poistumista. Ei kuulosta kovin puhtaalta, eikä varsinkaan luonnolliselta…?

Vaihtoehtoja runsaasti

Luonnonkosmetiikan deodoranteista löytyy paljonkin erilaisia vaihtoehtoja. Alumiinittomia, soodattomia, soodallisia… On jauhemaista, roll-onia, voidemaista…

We Love the Planetin dödöt ovat koostumukseltaan voidemaisia, eivätkä ainakaan omia vaatteitani ole tähän mennessä onnistuneet tahraamaan. Minulle tuli ensimmäisenä näistä mieleen hiusvaha (viitaten siis koostumukseen ja tuntumaan). Voidemainen deo on helppo levittää kainaloon ja se jättää miellyttävän tunteen iholle. Tuoteperheestä löytyy kuusi eri versiota, joista yksi on nimenomaan herkälle iholle suunniteltu, soodaton vaihtoehto (So Sensitive).

Käyttöajaksi ja riittoisuudeksi on arvioitu 2-3 kuukautta. Itselläni ainakin ensimmäinen purkki kesti juuri tuon mainitun 2 kuukautta säännöllisessä käytössä. Pieni purkki on siis yllättävän riittoisa. We Love the Planetin dödöt on pakattu kierrätyspellistä tehtyihin rasioihin, ja niistä on helppo saada käyttöön ihan “purkin pohjatkin”.

Niin hyvä oli tuo herkälle iholle tehty versio, että halusin ehdottomasti ottaa tämän arkikäyttöön pelkän testaamisen sijasta. Ostinkin itselleni jo uuden purkin, mutta tällä kertaa hieman eri tuoksulla (Sweet serenity). Mielenkiinnolla odotan, miten kainalot reagoivat ruokasoodalliseen versioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *