pukeutuminen

Minimalistinen vaatekaappi – miten?

Aamulla ei löydy mitään päälle puettavaa. Vaatekaapin hyllyt täyttyvät epäsiisteistä vaatepinoista ja sänky lainehtii kiireessä kokeiltuja asuja. Turhauttaa ja tuntuu siltä, että täytyy mennä ostoksille viikonloppuna. Vai tarvitseeko? Voisiko vaatekaappi toimia paremmin, jos sieltä poistaisi suurimman osan? Jos kymmenet t-paidat vaihtuisivatkin vain muutamaan? Kuinka luoda itselleen minimalistinen vaatekaappi? …tai ainakin minimalistisempi.

Sanon nyt heti aluksi, että minimalistisen vaatekaapin muotoutuminen tuskin on aivan lyhyen hetken projekti. Se on ennemminkin prosessi, jossa pitää opetella vähän kaikenlaista, eniten kuitenkin omasta itsestään. Siksi siihen kannattaa suhtautua varsin pitkäjänteisesti.

OMA MATKANI MINIMALISTISEMPAAN VAATEMÄÄRÄÄN

Oman vaatekaappini kanssa olen tehnyt töitä aktiivisesti jo vuodesta 2013, mutta erityisesti viimeiset kolme vuotta (vuodesta 2016) olen tavoitellut minimalistista määrää vaatteita ja asusteita. 2016 vuoden alussa innostuin KonMarista ja sen myötä kävimmekin miehen kanssa läpi valtaosan kotimme tavaroista. Vaatteita oli ehdottomasti helpoin karsia, mutta samalla vaikeaa, sillä oli harmi huomata, miten paljon hutiostoksia olen tehnyt varsinkin kirpputoreilta ja alennusmyynneistä. Uusien vaatteiden ostamista olen vältellyt vuosia ja kun vaatekaappi on kaivannut päivitystä, olen astellut sormet ristissä kirpputorien ovista sisään toivoen löytäväni sieltä jotakin mukavaa ja tarpeellista. Joskus olen löytänyt, joskus en.

Olen aikoinaan vuonna 2013 kirjannut ylös omistamieni vaatteideni määrän. Tuolloin olin juuri karsinut vaatteitani ja huvin vuoksi tietenkin tuntui tarpeelliselta kirjata jäljelle jääneiden vaatteiden määrä (jota tuolloin pidin vähäisenä) ylös. Tämä huvi onkin nyt osoittautunut varsin mielenkiintoiseksi vertailukohdaksi näin vuosittain, kun tuo tilasto ilmestyy kesäisin Facebookin muistoihini. Hauska fakta ja todiste kehityksestä se voisi olla tässä blogipostauksessakin:

Elokuussa 2013

45 mekkoa
66 toppia / t-paitaa
6 paitapuseroa
12 neuletakkia
8 neulepuseroa
10 legginsit
9 paria housuja
8 hametta
4 shortsit
+ muuta sekalaista

Helmikuussa 2019

3 mekkoa
12 toppia / t-paitaa
1 paitapuseroa
1 neuletakkia
3 neule/collegepuseroa

4 paria housuja
3 hametta
ei sekalaista

Mainitsemisen arvoista kuitenkin on, että 2013 elämäntyyli oli myös erilainen ja esimerkiksi liikkumisen osalta varsin …minimalistista. Toisin sanoen, tuolloin en omistanut treenivaatteita nimeksikään, kun taas nyt olen luonut niistäkin kokonaan oman “vaatekaappinsa” (jonka sisältö ei lukeudu ylempään listaukseen) – ja se on toiminut hyvin! Harrastan aikuisbalettia, kotijoogaa ja -jumppaa sekä kesäisin pyöräilyä ja juoksulenkkejä. Balettiin minulla on aivan omat varusteensa, luonnollisesti, mutta muu liikunta sujuukin sitten valitsemillani treenivaatteilla.

Pitkä matka on kuljettu, mutta nyt (monien erehdysten ja onnistumisten myötä) minusta tuntuu, että vaatekaappini alkaa näyttää sellaiselta, mitä olen siltä kaivannut jo vuosia. Vaatemäärä on sellainen, että muistan jokaisen vaatteeni ulkoa ja löydän haluamani aamuisin helposti. Olen panostanut vaatekappaleiden yhteensopivuuteen ja siihen, että ne vastaavat sitä tyyliä, mitä haluan omilta vaatteiltani.

Ehkä nyt olisi kuitenkin vinkkien vuoro? Vaikka en olekaan mikään vaateguru – enkä varsinkaan tyyliguru, ajattelin mielivaltaisesti oikeuttaa itseni jakamaan muutaman vinkin minimalistisemmasta vaatekaapista haaveileville. Tässäpä tulee!

5 VINKKIÄ KOHTI MINIMALISTIN VAATEKAAPPIA

1. SUUNNITTELE

Alkuvaiheessa on tärkeää suunnitella oma tyyli. Haluatko näyttää rennolta uranaiselta, tyylikkäältä kotiäidiltä tai vaikka nuorekkaalta ja boheemilta? Mieti, millaisilla vaatteilla saavutat mielikuviesi tyylin. Tässä vaiheessa ei ole varsinaisesti varaa kompromisseihin. Voit esimerkiksi tehdä Pinterestiin omia moodboardeja, joihin aluksi keräät kuvia inspiroivista tyyleistä (joissa on jotakin, mistä pidät), mutta joiden vaatimuksia sitten lähdet tiukentamaan toisiin moodboardeihin.

Tein itse ensin moodboardin, jonka nimesin sen tyylin perusteella, jonka koin kuvaavan itseäni ja mieltymyksiäni: Casual adult, yet girly. Siihen merkitsin kuvia melko matalalla kynnyksellä ja merkitsen siis edelleen. Tätä moodboardia aloin kaventamaan toiseen moodboardiin, johon aloin keräämään erityisesti kuvia, joissa oli jokin vaate, jonka halusin myös omaan vaatekaappiini. Ja tästä kavensin vielä entisestään kuviin, joissa asukokonaisuus vastasi juuri sitä, mitä halusin (näitä oli luonnollisesti vaikeampi jo löytää). Loppujen lopuksi, minulla oli 3-5 erilaista asukokonaisuutta, jotka halusin omaan vaatekaappiini, en muuta.

2. MIETI YHTEENSOPIVUUTTA

Yksi suurimmista kompastuskivistä vaatekaapissa ovat ne vaatteet, jotka sopivat vain jonkin tietyn vaatteen kaveriksi. Se paita, joka vaatii sen yhden hameen alaosaksi. Ne hieman lyhytlahkeisemmat housut, jotka ovat hyvät saapikkaiden kanssa, mutta muuten liian kylmät muiden talvikenkien kanssa. Se paita, joka ei värinsä takia sovi käytettäväksi värillisten hameiden kanssa. Ja niin edelleen…

Yhteensopivuus vaatekaapissa rakentuu sekä vaatteiden malleista että niiden väreistä. En sano, että vaatekaapissa ei saisi olla värejä, vaan että niiden pitäisi olla kokonaisuutena harmoninen ja helposti yhdisteltävä. Itse olen ratkaissut tämän yksinkertaisesti (joku voisi sanoa, että tylsästi): suurin osa vaatteistani on joko valkoisia, harmaita tai mustia ja niiden kaveriksi olen valinnut muutaman värin, jotka toistuvat yhdessä tai useammassa vaatteessa.

Vastaavasti erityisen tärkeää olisi, halutessa minimalistisempaa vaatekaappia, kiinnittää huomiota siihen, että yläosat ja alaosat sopivat yhteen saumattomasti. Jos sinulla on yksi neuletakki, pidä huoli, että se käy kaikkien alaosiesi kanssa yhteen. Jos sinulla on kolme hametta, pyri siihen, että voit yhdistää ne kaikki tarvittaessa kaikkien yläosiesi kanssa.

Kirjoita tarkka listaus vaatteista, joita tavoittelet vaatekaappiisi. Ei siis kuitenkaan ostoslistaa, vaan lista vaatteista, joiden haluat olevan osa vaatevalikoimaasi, omistit ne sitten jo tai et.

3. LET IT GO

Älä jää uppoavaan laivaan vaatekaappeinesi, vaan aloita karsiminen. Tähän voi avuksi ottaa vauhtia esimerkiksi KonMarista tai Hyvän mielen vaatekaapista. Suosittelen kuitenkin keskittymään siihen, mitä vaatteita käyttää säännöllisesti ja mitkä vastaavat sitä tulevaisuuden mielikuvaa omasta tyylistä. Jos jossakin vaatteessa on jokin ominaisuus (leikkaus, malli, väri…), joka ei tunnu omalta ja joka usein lopulta estää kyseisen vaatteen käyttämisen – LET IT GO. Anna sen mennä.

Jos tämä tekee pahaa, suosittelen esimerkiksi laulamaan Frozenin tunnaria vahvasti eläytyen, samalla kun pakkaat vaatetta muovikassiin. “Taakse jää, taakse jää, en tätä voi pidättää!” Se voi joskus auttaa.

4. ÄLÄ TEE KOMPROMISSIOSTOKSIA

Ensinnäkin, kun olet menossa vaateostoksille, palaa tekemiesi moodboardien ja vaatelistauksesi ääreen ja tarkista sieltä, mitä oikeastaan etsit tai kaipaat. Ja lopulta, kun harkitset vaateostosta, tutki vaate tarkkaan ja mieti, onko siinä jotakin, mistä et pidä. Muistele niitä kaikkia syitä, miksi luovuit jostakin vanhasta vaatteestasi – onko tässä vaatteessa niitä ominaisuuksia? Kaupassa uuden vaatteen ostokynnys tulisi aina olla selvästi korkeammalla kuin kirpputorilla. Osta vaate aina vain silloin, jos se oikeasti vastaa kaikilta osin juuri sitä, mitä etsitkin! ÄLÄ tee kompromihankintoja, jotka lopulta päätyvät kuitenkin kirpputorille tai vaatekeräykseen.

Itselläni esimerkiksi toisinaan vaatteen epäkäytännöllinen läpinäkyvyys, liian lyhyet hihat (3/4 hihojen käytännöllisyys helposti palelevalla ihmisellä on aina kyseenalaistamisen arvoinen asia) tai väärän mallinen kaula-aukko saattavat jättää vaatteen kokonaan käyttämättä.

5. OSTA UUTENA TAI KÄYTETTYNÄ, MUTTA MAHDOLLISIMMAN HARVOIN

Shoppailun ei tulisi 2010-luvulla olla enää kenenkään harrastus. Ei edes kirpputorishoppailun. Jos haluat todella minimoida vaatemäärääsi, et voi jatkuvasti ostaa vaatekaappiisi täytettä. Puhumattakaan siitä, että vaateteollisuuden eettiset ja ekologiset kysymykset ovat valtavan monimuotoisia, ulottuen työvoimaan ja materiaaleihin sekä ihan puhtaasti kuluttamiseen. Kaikkein järkevintä on ostaa vaatteita mahdollisimman vähän ja harvoin. Se on järkevää ympäristölle, mutta yhtä lailla myös omalle kukkarollesi ja ajankäytöllesi.

Kirpputorilta vai uutena kaupan rekiltä?

Ennen vannoin kirpputorien nimeen ja ahdistuin uusien vaatteiden ostamisesta. Nykyään olen muuttanut mielipidettäni siinä suhteessa, että kun haluaa todella minimalistisen vaatekaapin, ovat vaatehankinnat yleensä melko täsmähankintoja. Niitä on kirpputorilta lähes mahdotonta löytää. Lisäksi, jos vaatevalikoimansa rakentaa ns. perusvaatteiden ympärille, on niitä oman kokemukseni mukaan lähes mahdoton löytää hyväkuntoisina kirpputoreilta. Kirpputorilla on myös hintojen sokaisemana helpompi tehdä hutiostoksia, jotka päätyvät käyttöön kerran tai kaksi ja sen jälkeen saavat jatkaa matkaansa.

Uutena ostamisessa on se hyöty, että löytää todennäköisemmin omaa kokoa ja väritoivetta vastaavan vaatteen. Kuitenkin, uutena ostamisessa on kiinnitettävä huomiota erityisen paljon siihen, mikä tulee olemaan vaatteen käyttöarvo ja -ikä. Erityisen kriittinen asenne on tarpeen. Osta laadukkaampia vaatteita, joiden materiaalivalinnat ovat muutaman euron aleriepuja kestävämpiä ja ekologisempia. Panosta, älä pihistä!

Sanoisin siis, että molempi parempi, mutta kun puhutaan minimalismista, tärkeämpää on se, että ostettava vaate (uusi tai käytetty) sopii täydellisesti oman vaatekaappisi lisukkeeksi tai perustaksi ja pysyy siellä mieluiten vuosia.

MITÄ VAATEKAAPISTANI LÖYTYY?

Yleensä, kun joku kertoo omistavansa vain vähän vaatteita, se herättää mielenkiintoa. Mitä sinulla sitten oikein on siellä? Haluaisin kyllä nähdä, millaisella määrällä pärjäät. Laita kuvaa! …ja tottahan se kiinnostaa. Kiinnostaa itseänikin. Oma tyylini on sekoitus herkkää ja naisellisempaa ja rennon poikamaista. Värimaailma on rakennettu valko-harmaa-mustien vaatteiden ympärille pääosin vaaleanpunaisen turvin, pieniä väripilkkuja unohtamatta. Murretut sävyt miellyttävät omaa silmääni ja pidän loppujen lopuksi neutraaleista väreistä. Nykyään.

Olen mekko- ja hameihminen, mutta puen säännöllisesti jalkaan myös housut. Pidän sekä tyköistuvista että telttamaisista paidoista. Rakastan valkoista, värejä ja erilaisia näyttäviä kuoseja. Olen boheemi ja samalla graafinen. Koska tyylini saattaa päivästä riippuen olla hyvinkin erilainen, on minimalistisen vaatekaapin rakentuminen ollut tietenkin haastavaa. Se kuitenkin helpottui ajatuksella, jonka ymmärsin jo tovi sitten. Minulla on niin monia eri keinoja ilmaista itseäni, että vaatteiden ei tarvitse olla niistä yksi. Siispä, nykyään näen vaatteet vain vaatteina.

Tämänhetkinen vaatevalikoimani on ollut pitkän matkan juoksu, joka viimein on päätynyt maalisuoralle. Olenhan jo vuosia työstänyt tätä – voiden nyt viimein todeta olevani tyytyväinen. Edellisessä karsinnassa vielä tämän vuoden alussa luovuin sellaisista vaatteista, jotka ovat olleet minulle tärkeitä ja joista oli ehdottomasti vaikea luopua, mutta jotka eivät kuitenkaan ollenkaan vastaa sitä, mitä olen moodboardeihini tallentanut.

Niinpä, nykyään, tässä ovat minun vaatteeni:

ALAOSAT
Mustat neulesukkahousut
Harmaat neulesukkahousut

 YLLE
Mustat farkkujeggingsit
Vaaleat boyfriend-farkut
Harmaa vekkihame (paksumpi, villainen)
Tumman vihreä vekkihame (kevyempi)
Valkoinen tyllihame (juhlat ja piristys arkeen)
Mustat siistit 3/4 housut (juhlat ja piristys arkeen)
Mustat rennot (mutta siistit) housut

MEKOT
Vaaleanpunainen vekkimekko
A-linjainen musta mekko/tunika
Kukkamekko (kevyempi, ei talviaikaan)

YLÄOSAT

 ALLE
Farkkupaita
Valkoinen pitkähihainen poolokaulus t-paita
Valkoinen poolokaulus t-paita
Punavalkoinen tasaraitapaita
Tumma pitkähihainen t-paita
Musta bändi-t-paita (yksi ainoa!)
Musta t-paita
Harmaa t-paita
Valkoinen t-paita
Musta spagettiolkaintoppi
Harmaa spagettiolkaintoppi
Valkoinen spagettiolkaintoppi
Vaaleanpunainen spagettiolkaintoppi

 YLLE
Harmaa oversize-college
Harmaa neuletakki
Vaaleanpunainen neule
Vaaleanpunainen college

Vastaavanlaisen listauksen olen tehnyt tietenkin myös ulkovaatteistani ja treenivaatteistani. Mutta ne ovat sitten jo ihan toinen juttu.

Näillä vaatteilla tulen toimeen mainiosti. Yhteensopivuus, mukavuus ja käytännöllisyys ovat omassa pukeutumisessani kaiken a ja o – ja nykyisillä vaatteillani ne kaikki toteutuvat helposti. Avainasemassa MINUN minimalisestisessa vaatekaapissani ovat mustat farkkujegginsit, spagettiolkaintopit ja t-paidat sekä villasukkahousut, joita käytän itseasiassa lähes ympäri vuoden (kun tämä kesäkin nyt on mitä on…).

 

Tästä tuli todella pitkä teksti, mutta hyvä, jos joku sai inspiraatiota tai ajateltavaa! Minimalistinen vaatekaappi on täysin mahdollinen, mutta se on jokaisen oma henkilökohtainen matka, jonka aikana joutuu usein kysymään itseltään mielipiteitä ja tunnustelemaan omia makumieltymyksiä sekä erilaisten vaatteiden käyttömukavuutta. Suunnittelua haluaisin korostaa, sillä ilman sitä, on toimivaa kokonaisuutta huomattavasti vaikeampi rakentaa. Mieti omaa arkeasi ja vaatteita nimenomaan sitä kautta. Jos juhlit kunnolla vain kerran tai pari vuodessa, pärjäät todennäköisesti yhdellä neutraalilla juhla-asulla varsin mainiosti!

2 Comments

 • lilli

  Mielenkiintoinen kirjoitus. Itsellä matka kohti tietoisempaa kulutusta ja minimalistisempaa vaatekaappia lähti, kun luin Rinna Saramäen kirjan Hyvän mielen vaatekaappi. Matka on ollut todella pitkä kohti tietoisempaa kuluttamista, koska vaatteiden ostamiseen on liittynyt niin paljon kaikkea mitä en osannut tiedostaakaan. Olin ns. tunneostaja. Nykyään ostan todella harvoin, mutta tarpeeseen.

  • Jenni

   Matka on kyllä todellakin pitkä. Ja kun miettii, miten monta vuotta on takana vaateostoksien kanssa, ei nämä jutut voi muuttua ihan hetkessä.

   Hyvän mielen vaatekaappi oli kiinnostava ja antoi itsellekin paljon ajatuksia ja käsitteli mukavan runsaasti (kirjan sivumäärään nähden) vaateteollisuutta ja sen haasteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *