ruoka

Mungpapujen idätys – helppo ja pikainen sato

Mitä tulee kotiviljelyyn ja sellaiseen niin sanottuun helppoon vaihtoehtoon, ovat idut oivallinen keksintö! Ne onnistuvat lähes varmasti, maistuvat hyvälle, sopivat monipuolisesti erilaisiin ruokiin ja sisältävät runsaasti terveellisiä ainesosia. Se, mihin aloittelevan itujen kasvattajan kannattaa tutustua, on erityisesti mungpapujen idätys. Muutamassa päivässä valmistuvat idut tulevat halvaksi kukkarolle ja tuovat ruokavalioon (yleensä kaivattua) monipuolisuutta.

 

Mungpapujen idätys alkaa liottamisella.

 

Olemme säännöllisesti vegaanipainotteiselle ruokavaliolle siirryttyämme ostaneet kaupasta Silmusalaatteja, jotka ovat sopineet hyvin niin leivän päälle kuin ruoan lisukkeeksikin. Tottahan silti versojen ja itujen kasvattaminen kotona on kiinnostanut.  Helpoimmalta on tuntunut mungpapujen idätys.

Lainasin taannoin kirjastosta Lina Wallentinsonin kirjan Idut ja versot, joka innosti taas pitkästä aikaa kokeilemaan pienimuotoista kaupunkiviljelyä. Mungpapujen idättäminen on tuttua jo ennestäänkin, mutta olen arkaillut niiden kanssa jonkun verran. Kirjan lukemisen myötä tieto ja ymmärrys iduista kuitenkin kasvoi aika huimasti (sillä melko alhainen se olikin) ja laitoinkin pavut jo heti samana iltana taas itämään.

 

MUNGPAPUJEN IDUT JA IDÄTTÄMINEN

Itäessään siemenet ja pavut muuttuvat erityisen ravinto- ja vitamiinirikkaiksi. Mikäli palkokasveista ja pavuista saa vatsanpuruja, on hyvin mahdollista että idätettynä samat ruoka-aineet sopivat paremmin. Idätyshommissa kannattaa toki olla tarkkana, sillä osa siemenistä ja pavuista vaatii kuumentamista, ollakseen syömäkelpoisia. Mungpapu ei.

Maultaan mungpapujen idut ovat raikkaita, hernemäisiä ja ne sopivatkin erityisen hyvin salaatin joukkoon. Itämisaika on melko nopea, ollen noin 3-5 päivää. Jääkaapissa idut säilyvät useamman päivän.

Mungpapujen (kuten monien muiden) idätys hoituu yhtä hyvin idätykseen varta vasten suunnitellussa idätysastiassa kuin ihan vain lasipurkissakin. Siivilästä on myös hyötyä!

 

Liota mungpapuja idättämisen aluksi noin 12 tuntia.

Mungpavut itävät nopeasti ja helposti. Muista kuitenkin huuhdella ne säännöllisesti!

 

OHJEET MUNGPAPUJEN IDÄTTÄMISEEN

  1. Huuhtele pavut ja laita ne likoamaan yön yli, tai noin 12 tunniksi. Jos laitat pavut likoamaan kuumaan veteen (noin 80 astetta), se nopeuttaa itämistä.
  2. Likoamisen jälkeen kaada vesi pois (ei sovellu juotavaksi ja ruoanlaittoon) ja huuhtele pavut hyvin. Jos pavuista tulee vaahtoa, huuhtele niin kauan, kunnes vaahtoaminen loppuu.
  3. Laita pavut idätysastiaan tai lasipurkkiin, jonka suu on peitetty esimerkiksi keinokuituharsolla. Jos käytät lasipurkkia aseta se tiskikaappiin noin 45 asteen kulmaan (suu alaspäin). Idätys kannattaa tehdä pimeässä, ja tähän tiskikaappi soveltuu hyvin, mutta yhtä lailla idättää voi myös päivänvalossakin.
  4. Huuhtele idut aamuin illoin.
  5. Idut ovat valmiita 3-5 vrk kuluessa.

Säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa, kuitenkin niin, että idut pääsevät hengittämään (ei siis liian tiivistä säilytysastiaa). Ne säilyvät hyvinä muutamasta päivästä viikkoon. Jos idut haisevat pahalle tai ovat mädäntyneitä, heitä ne pois.

Kannattaa muistaa, että mungpavut turpoavat idätyksen aikana todella paljon. Oma henkilökohtainen ongelmani onkin se, etten koskaan osaa ottaa riittävän pientä määrää, vaan lopulta ituja on purkki aivan täynnä ja niiden syömisen kanssa kehkeytyy melkein jopa jo stressiä. Heh. Tulevaisuudessa kiinnitän tähän kyllä entistäkin enemmän huomiota.

 

 

Täydellisessä maailmassa keittiössä olisi kokonainen hylly täynnä erilaisia idätys- ja istutuslaatikoita, yrttiruukkujen vieressä. Olisi mahtavaa, jos oma ruokatalous olisi edes vähän “omavaraisempi” (jostakinhan ne siemenetkin tosin on hankittava?) ja iduista on ainakin helppo aloitella. Mungpapujen lisäksi idätän kotona nykyään säännöllisesti auringonkukansiemeniä, jotka muuten nekin ovat helppoja – ja itävät jopa yhdessä vuorokaudessa!

Idättämisestä luettuani havahduin siihen, miten siemen on luonnon oma säilöntäkeino. Idättäminen vapauttaa siemenestä kaikki ne hyvät jutut, joita se pitää sisällään. Näin mutkat suoriksi vedetyllä tyylillä kerrottuna.

Jos mungpapujen idätys ei houkuttele, kannattaa itujen ja versojen maailmaan kuitenkin tutustua. Tuo aiemmin mainitsemani Lina Wallentinsonin Idut ja versot -teos on siihen ainakin hyvä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *