puhe

Ne pienet teot

Suomessa on aina puhuttu paljon säästä. Sitä on ihmetelty ja taivasteltu, mutta nykyään entistäkin enemmän. Suomen kesä ja juhannussää ovat (jos mahdollista) aiempaakin, sanottakoon, mielenkiintoisia. Epävakaa, erittäin nopeasti ja paljon vaihteleva sää on kuitenkin hyvä todiste siitä, että ilmastonmuutos on nykypäivää. Se ei ole enää lähitulevaisuuden pahamaineinen ennustus, vaan osa arkipäiväämme.

Yleistäminen ei ole juuri milloinkaan suotavaa, mutta on ihmisiä, jotka välittävät ja tekevät parhaansa oman ympäristökuormansa keventämiseksi. Sitten on ihmisiä, jotka eivät välitä tai eivät suostu välittämään. He kieltävät ilmastonmuutoksen. Tai vaihtoehtoisesti sysäävät vastuun muille valtioille, koska ‘siellä ne todelliset ongelmat ovat‘. Mutta näiden ääripäiden välimaastoon mahtuu myös paljon meitä, teitä ja heitä, jotka haluaisivat välittää, mutta eivät syystä tai toisesta osaa tai kykene ottamaan ekologisempaa asennetta omassa arjessaan (tai tekevät jo ekologisia valintoja, mutta haluaisivat tehdä niitä vielä enemmänkin).

Minä uskon, että pienet teot saavat aikaan suurempia. Tiedän, melkoinen hyvän mielen lause paksulla sokerikuorrutuksella, mutta siitä huolimatta faktaa monessakin mielessä. Ihmisluonto tuntuu pitävän esimerkeistä ja kaikki saa alkunsa aina jostakin. Miksei siis sinunkin perheesi ekompi arki voisi alkaa kevyesti, matalan kynnyksen ylityksellä, jos useampi muutos arjen rutiineihin tuntuu juuri nyt liian kuormittavalta?

 

 

PIENIN ASKELIN

100-prosenttisesti kasvisruokavalioon siirtymistä tärkeämpää on se, että ylipäätään vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä – ja kertoo siitä avoimin ja rohkaisevin mielin myös lähipiirissään. Jos taas siirtyminen luonnonkosmetiikkaan tuntuu haastavalta luottotuotteista luopumiselta, aloita tuote kerrallaan. Vaihda ensin huulirasva, osta kesäksi fysikaalinen luonnonkosmetiikan aurinkovoide ja käy pikkujoulumeikissä ekokosmetologilla.

Minä olen pitkään kannattanut ekologisempia ja vihreitä arvoja, mutta tiedän, että edelleen omassa arjessamme olisi parannettavaa – ja paljon. Asumme pienissä neliöissä, mutta käytämme autoa, joka toisaalta on vähäpäästöinen. Teen vaateostokset pitkälti kokonaan kirpputoreilta, mutta hutiostoksia tulee tehtyä liikaa, vaikka siinäkin olen kunnostautunut parempaan suuntaan viime aikoina.

Mitä lopulta halusin sanoa? Sitä, että tärkeämpää on tehdä edes jotakin! Omat ekotekomme voivat olla hyvin pieniä ja on totta, että globaalissa mittakaavassa ne ovat vain olemattoman pieni siivu, mutta jos voimme tehdä jotakin omalta osaltamme, niin miksi emme tekisi?

 

Hidastellen on blogi, jossa ekoillaan armollisemmalla asenteella – kuitenkin ihan tosissaan. Luit juuri sivuston ensimmäisen blogitekstin. Tervetuloa – toivottavasti viihdyt matkassa! Luvassa muun muassa vinkkejä matalan kynnyksen ekompaan arkeen ja tuotesuositteluja ja reseptejä vegaanisempaan ruokavalioon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *