ruoka

Sorrin Puutarha – Suomen oloihin sopiva

Mistä ja miten salaatti tuleekaan ruokapöytäämme? Kuinka sitä viljellään – ja mitä tapahtuu salaattitehtaalla? Turkulainen Sorrin Puutarha avasi ovensa – ja nyt näette kuvien ja tekstin kautta, mitä Sorrin Puutarhan viljelytoiminta konkreettisesti on.

 

 

Helteisenä lauantaiaamupäivänä matkustimme Varpublogiporukalla Turun Maariassa sijaitsevalle salaattipuutarhalle. Sorrin Puutarha on tuttu monelle varsinaissuomalaiselle – ja kiistatta myös kehuttu. Sorrin tilaa pitää ja viljelee jo sen kolmas sukupolvi. Salaatin viljely torimyyntiin aloitettiin Sorrilla 30 vuotta sitten.

Omistajat Vesa ja Nina Sorri kannattavat ekologista viljelymuotoa ja siitä syystä puutarhan salaattituotanto koostuukin Suomen oloihin sopivista lajikkeista, viljelyajan ollessa se, minkä sääolot mahdollistavat. (Tyypillisesti viljelyaika on huhtikuusta lokakuuhun.) Sorrin tilalla ei ole talvisin lämmitettäviä kasvihuoneita, eikä salaattien viljelyssä käytetä kemiallisia kasvinsuojeluaineita. Rikkaruohoja estävät suojakalvotkin ovat biohajoavista materiaaleista valmistettuja. Luonnon ehdoilla viljely on yksi puutarhan toiminnan tärkein arvo. Luonnollinen auringonvalo ja maaperä myös mahdollistavat salaattien kasvun suuremmiksi ja muhkeammiksi.

Salaatin viljely ja myynti on Sorrilla alkanut alunperin torimyynnistä. Sorrin Puutarhan koju löytyykin edelleen mm. Turun Kauppatorilta, mutta sen lisäksi kaupoista voi ostaa kotiin pestyjä ja pussitettuja salaatteja. Pääasiassa tuotteet toimitetaan Turun seudulle, mutta jonkin verran vientiä on myös kauemmas, suurimpiin Etelä-Suomen kaupunkeihin. Sorrin monipuolinen valikoima koostuu salaatin lisäksi muun muassa myös kaaleista, yrteistä ja vihanneksista.

 

 

PELLOLTA PÖYTÄÄN

Sorrin puutarhalla salaattia kasvaa niin kasvihuoneissa, kasvitunneleissa kuin avoimellakin pellolla. Uutta viljelystä istutetaan viikon välein. Ja vieri vieressä sulassa sovussa pelloilla ja kasvihuoneissa on salaattia eri kasvuvaiheissaan. Salaatit poimitaan tilausten mukaan, joten hävikkiä ei tuotannossa käytännössä synny, kun salaatteja ei ole varastossa.

Puutarhalla on myös oma salaattitehdas, jossa poimitut salaatit pestään 2-asteisessa vedessä, lingotaan kuiviksi ja linjastoa pitkin sitten pussitetaan pussituskoneessa. Salaattipussit pakataan laatikoihin, jotka sitten toimitetaan eteenpäin jälleenmyyntiin.

Kun kuluttaja saa salaattipussin pöytään, voi hän siis taatusti olla varma, että salaatit ovat pestyjä ja siksi käyttökelpoisia ihan sellaisenaan. Salamatkustajia ei pusseihin päädy. Pesu kylmässä vedessä myös pidentää salaatin säilymisaikaa. Tuotevalikoimassa on sekä yksilajikkeisia salaattipusseja että salaattisekoituksia. Salaatin tekeminen näiden kanssa on siis varsin helppoa ja vaihtelua saa näppärästi kun nappaakin kaupasta aina hieman eri pussin.

 

 

IHASTUTTAVAT YRTIT

Salaattituotannon lisäksi Sorrin Puutarha viljelee omassa kasvihuoneessaan yrttejä ja vihanneksia. Basilikat, mintut, korianterit, timjamit ja monet muut ruukkukasvit kasvavat tyytyväisinä omilla rivistöillään. Kuten salaattia, kasvatetaan yrttejäkin säännöllisesti uutta alkuun laittaen. Nuorista kasvuvaiheessa olevista puhutaan leikkisästi ihmisen elinkaaren mukaisesti. Vauva- ja esikoululaisyrttien rivit ovat todellakin jo isoksi kasvaneiden vieressä jotenkin inhimillisiä.

Vietimme paahtavassa yrttejä täynnä olevassa kasvihuoneessa eniten aikaa. Tuoksu oli huumaava ja kun saimme vielä valita itsellemme kotiin viemisiksi yhden yrtin tuli suurimmaksi puheenaiheeksi se, miten vaikea laajasta valikoimasta ja toinen toistaan ihanimmista yrteistä onkaan valita omaa. Itse päädyin piparminttuun, sillä halusin vaihtelua meille kotona hyvin tyypillisten basilikan, timjamin ja mintun sijaan.

 

Ylläolevan kuvan otti Sonja.

 

SUUT SALAATILLE!

Kierrettyämme Puutarhan kasvihuoneita sekä salaattitehtaan, pääsimme vielä maistamaan Salaatillisen ilosanoman sanansaattajan, eli Pikin, meille tekemiä herkullisia ruokia. Monelle keittiössä salaatinlehtiä vieraampi lehtikaali pääsi estradille. Saimme maistaa lehtikaalia niin smoothiessa, kahdessa eri salaatissa kuin levitteenäkin. Ja uskotteko, kaikki näistä olivat ihan äärimmäisen hyviä! Piki teki kolmannen salaatin myös Sorrin uutuustuotteesta Mörkö Mixistä, joka sekin niin ikään oli herkullinen.

Pikin tekemät salaatit poikkesivat paljonkin niistä, mitä itse yleensä tulee tehtyä. Ja oikeastaan lehtikaalia harvemmin tulee laitettua salaattiin. Yleensä se päätyy meillä sipseiksi tai pastan joukkoon. Vierailun innostamana taatusti käytämme sitä jatkossa entistä monipuolisemmin. Erityisen paljon pidin salaatista, johon tuli lehtikaalia, rusinoita, auringonkukansiemeniä, paprikaa ja kvinoaa. Se oli todella ruokaisa ja makurikas!

Jos kaipaat salaatti-ideoita, voit etsiä niitä vaikka Sorrin Suu salaatille! -sivustolta. Siellä on iso pino Sorrilla kehiteltyjä reseptejä – on smoothieita, salaatteja, salaatinkastikkeita, vinkkejä yrttien käyttöön sekä paljon muuta.

 

 

 

ANTOISA VIERAILU PUUTARHALLA

Kaiken kaikkiaan vierailu oli (kuten nämä aina) silmiä avartava. Se, miten salaatinviljely ja sen myynti- ja käyttökelpoiseksi saattaminen tapahtuu, ei ollut itselleni ainakaan itsestäänselvyys. Päinvastoin. Oli antoisaa päästä näkemään, mistä se oma ruoka oikeasti tulee – ja ennen kaikkea millaisista olosuhteista. Erityisen hyvältä omaan korvaani ja ajatusmaailmaani kuulosti Puutarhan filosofia luonnon ehdoilla tehtävästä viljelystä. Mutta toki myös salaattiruokien ystävänä kaikki, mitä Piki meille kertoi, kuulosti kiinnostavalta! Hän muun muassa muistutti meitä siitä, että salaatti on suoliston hyvinvoinnin kannalta tärkeä ruoka-aine. Ja tiesitkö, että salaatin tummuus kertoo yleensä sen ravinteikkuudesta?

Tämän vierailun jälkeen olen varma, että meillä kotona syötävien salaattiruokien määrä tulee taas kokemaan melkoisen nousukauden. Kiitos Sorrin Puutarhalle, että kutsuitte meidät vierailulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *