Raparperista on moneksi! Kesän juhliin sopiva mehu tuo veden kielelle, eikä ole ollenkaan vaikea valmistaa.
ruoka

Taivaallinen raparperimehu

Kevään ja kesän varma merkki ovat maasta nousevat raparperin varret ja lehdet. Raparperi on mukavan monikäyttöinen vihannes. Raparperipiirakat ja -kiisselit nyt varmasti ovat kaikille tuttuja, mutta omasta mielestäni ehdottomasti paras raparperiresepti on kuitenkin raparperimehu! Lopusta löydätkin ohjeen, jolla valmistat tämän kesän kiistattoman juhlajuoman helposti ja nopeasti ilman mehumaijaa ja pitkiä keittelyaikoja.

 

Raparperiresepti, joka on nopea ja helppo toteuttaa! Ainesosiakin vain neljä.

 

Lapsuudesta muistan vielä hyvin, kuinka aina kesäisin äiti keitti kattilassa raparperikiisseliä. Tuoksu valtasi keittiön ja pieni suu ei olisi malttanut odottaa kiisselin valmistumista. Raparperin maku on aivan ainutlaatuinen ja siltä se tuntui lapsenakin! Raparperikiisselin kanssa juotiin tietenkin maitoa.

Tänään kävimme nopeasti maalla perheeni mökillä. Pihasta mukaamme tarttui paksu nippu raparperin varsia. Halusin pelastaa muutoin tänä kesänä maahan jäävät raparperit ja revimme varsia irti maasta samalla sekä varoen nokkosia että miettien erilaisia raparperireseptejä. Ilta onkin nyt mennyt pesten, kuorien, pilkkoen ja keitellen raparperia eri muotoihin. Oma suosikkini on ehdottomasti raikas raparperimehu, jonka hento vaaleanpunainen sävy on kaunis ja juhlava.

Mehumaijaa meillä ei kotona ole ja vaiva sen lainaamiseen (omien vanhempieni luota) tuntuu aivan liian suurelta. Raparperimehun voi onneksi valmistaa helposti kattilassa, eikä keittoaikakaan päätä huimanne. Valmis mehu säilyy kaapissa hyvänä suunnilleen viikon verran. Joskin on vaikea kuvitella, että sitä kukaan kykenisi niin pitkään siellä säilyttämään!

Raparperia kaupunkilainen ostaa näppärästi kaupan hyllyltä, mutta omasta maasta poimittuna ne maistuvat kenties vielä hitusen paremmalle. Ja onnistuupa sen kasvatus parvekkeellakin!

 

Nauti raparperintuoksuisesta kesästä! Monipuoliset herkut vievät kielen mennessään.

Mehu, joka sopii juhlaan ja arkeen. Raparperin maku tuo taivaallisen tunnun tähän suloiseen juomaan.

 

RAPARPERIMEHUN VALMISTUS

n. 1,5 l valmista mehua / valmistusaika n. 30 min

Ainesosat:

1 l raparperia paloina

1,5 l vettä

3 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

 

Valmistus:

Pese raparperit ja pilko ne noin 1 cm pituisiksi paloiksi. Raparperia ei tarvitse kuoria. Keitä raparpereja kattilassa noin 1,5 litran vesimäärässä noin 15 minuuttia. Siivilöi sen jälkeen keitinvesi puhtaaseen kattilaan.

Lisää kattilaan, keitinveden (eli mehun) joukkoon, sokeri ja vaniljasokeri ja kiehauta. Nosta kattila pois levyltä ja anna jäähtyä kylmässä. Tarjoile kylmänä!

 

Kesän makuinen mehujuoma, jonka nauttii mielellään. Blogissa helppo ohje - yksinkertaisilla ainesosilla!

Kesäjuoma vailla vertaa. Raparperimehu sopii sekä arkeen että juhlaan. Valmistaminenkin hoituu käden käänteessä!

 

Raparperi sisältää oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia. Suurina annoksina nautittuna olisi siis hyvä raparperiherkkujen lisäksi varmistaa kalsiumin saanti syömällä tai juomalla kalsiumpitoisia ruokia tai juomia. Perinteisesti maitotuotteita on suositeltu raparperiruokien vastapainoksi. Meillä maitotuotteiden käyttö on kotona aivan minimissä, joten kalsiuminsaanti pitää varmistaa muulla tavoin. Hyviä kalsiuminlähteitä löytyy esimerkiksi Hyvä terveys -sivustolla julkaistusta artikkelista. Pikavinkkinä kuitenkin, että esimerkiksi soijajogurtti on hyvä vaihtoehto.

Tulivat raparperisi sitten kaupasta, parvekkeelta, omalta tai naapurin pihalta, kannattaa tätä mehuohjetta ainakin kokeilla. Muista myös takuuvarmasti toimivat raparperisose ja raparperimuffinssit, jos raparperimehu ei kaikesta tästä ylistyksestä huolimatta houkuttele!

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *