ruoka

Unohtelevan banaanileipä

Banaanileipä on yhtä tervetullut vieras kahvipöytään kuin vesisade pitkän hellejakson jälkeen. Resepti on helppo ja valmiin leivän saa uunista ulos alle tunnissa. Tämä leivonnainen on erityisen hyvä meille, joilla on kotona tapana unohdella banaanien olemassaolo ja muistaa ne vasta kun koko banaaniterttu on jo turhan kypsä sellaisenaan syötäväksi. 

Myönnetään, banaani on meillä se hedelmä, mitä useimmin ostetaan, mutta mikä myös useimmin meinaa päätyä roskiin, koska toisinaan ostamme sitä selvästi aivan liikaa. Ja joskus ne päätyvät sellaiseen jemmaan esimerkiksi leipälaatikon pohjalle, ettei kukaan edes tiedä meillä olevan kyseistä hedelmää (paitsi lapsi kyllä muistaa, hänellä on oletettavasti jokin erityistaito hedelmien laskemisessa). Sitä varten meillä on onneksi nykyään käytössä tämä banaanileivän ohje, jonka kanssa hävikkibanaanien määrä saadaan kätevästi minimoitua.

 

 

Ihastuin banaanileipään ehkä eniten oman lapsen takia. Lapsi jos mikä muutenkin on antanut eniten motivaatiota kiinnittää tarkemmin huomiota ruokavalioon ja omiinkin ruokailutapoihin. Sokerin käyttö leivonnassa on vähentynyt ja ylipäätään kotikeittiöön on saapunut uusia ruokia ja reseptejä, kuten nyt tämä banaanileipä tai banaanikakku (sillä en osaa oikein päättää kumpaa tämä enemmän on). Se on terveellinen herkku, jonka syö mielellään ihan sellaisenaan tai vaikka maapähkinävoilla kuorrutettuna.

Alkuperäisen ohjeen löysin Liisan Vege it! -blogista, jossa se kulkee nimellä Viiden raaka-aineen banaanileipä. Ohjetta olen muokannut oman keittiön aineksiin sopivammaksi ja raaka-aineiden määräkin samalla hieman nousi. Mutta hyvää tämä(kin) on.

 

 

HELPPO JA HUOLETON BANAANILEIPÄ

1 leipä / valmistusaika n. 60 min

Ainesosat:

5 + 1 kypsää banaania (n. 5 dl sosetta + 1 kokonainen banaani)

2 dl kaurahiutaleita

1 dl spelttihiutaleita

2 dl riisijauhoja

1 rkl viinietikkaa

1 tl ruokasoodaa

1 tl kanelia

 

Valmistus:

Soseuta banaanit (muista jättää yksi kokonainen koristeeksi). Sekoita joukkoon viinietikka ja lisää muut ainekset. Sekoita hyvin ja lusikoi leipävuokaan. Halkaise kokonainen banaani ja asettele haluamallasi tavalla kakun päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 45 minuuttia.

Jos leivästä haluaisi vielä enemmän makuisan, voisi taikinaan lisätä vaikka karpaloita tai puolukoita tuomaan monipuolisempaa makuyhdistelmää. Tai herkkuhan tämä on, joten miksipä ei vaikka vatkaisi kasvikermasta kermavaahtoa ja tekisi viipaleista kakkupaloja kermavaahtopäällisellä, hedelmäkoristuksin!

 

 

PS. Mahdollisen hävikin estämiseksi hyvä tapa on myös pilkkoa banaani ja laittaa pakastimeen. Pakastetuista banaaneista voi tehdä esimerkiksi jäätelöä tai käyttää smoothieissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *