Ihonhoito,  koti

Vähän ekompi kylppäri

Juuri parhaillaan vietetään muovitonta maaliskuuta. Muovi onkin siitä hankala, että sitä on aika lailla melkeinpä joka puolella kodeissamme, kylpyhuoneessakin yllättävän paljon. Turhan muovin vähentäminen kylppärin kaapeista hoituu kyllä onneksi nykyään melko helpostikin!

Tein lyhyen listan pienistä valinnoista, joilla omasta kylpyhuoneesta voi tehdä edes vähän ekomman. (Uskon vahvasti siihen, että pienillä muutoksilla kun lähtee liikkeelle, on isompiakin helpompi tehdä.) Muovin lisäksi tartun nyt myös tuotteisiin, jotka ovat kertakäyttöisiä.

Omassa kylpyhuoneessamme tavoitteena on päästä mahdollisimman pitkälle eroon kertakäyttöisistä tuotteista. Ne tuotteet, joista ei vain saa kertakäyttöisiä, pyrimme korvaamaan paremmilla vaihtoehdoilla.

 

6 VINKKIÄ EKOMPAAN KYLPPÄRIIN

1. Muovisen hammasharjan vaihtaminen puiseen.

Hammasharjasta on helpoin lähteä liikkeelle. Kun vanha muovinen versio tulee tiensä päänsä, kannattaa se päivittää puiseen. Esimerkiksi Humble Brush -bambuharjoja saa niin Ruohonjuuresta kuin marketeistakin. Humble Brushin bambuhammasharjan varsi kelpaa siis kompostoitavaksi, mutta harjakset kuitenkaan eivät.

Meillä on Humble Brushit olleet koko perheen käytössä jo pidemmän aikaa. Ja sillä perusteella näitä voinkin suositella!

2. Hammaslanka kierrätettävistä materiaalista.

Suuasioilla jatketaan. Hammaslanka on tuote, joka tuntuu ihan mukavalta kertakäyttöisenä. Mutta senkin voi vaihtaa kokonaan kierrätettävään tuotevaihtoehtoon. Itse löysin Ruohonjuuresta Georganicsin aktiivihiilestä ja bambukuidusta valmistettua hammaslankaa, joka on pakattu kierrätettäviin materiaaleihin.

3. Kuukautissuojat

Kuukautissuojiin löytyy montakin eri vaihtoehtoa! Kertakäyttökulttuuria vieroksuvalle tutustumisen arvoinen vaihtoehto on kuukautiskuppi tai kestositeet. Jos nämä eivät ajatuksen tasolla vielä resonoi, voi kuukautissiteet vaihtaa esimerkiksi Vuokkosten biohajoaviin versioihin.

4. WC-paperin korvaaminen

Oletko koskaan seurannut, miten paljon WC-paperia taloudessasi kuluu? Se voi tuntua harmittomalta, mutta paperin valmistamiseenkin tarvitaan vettä. Kotona voi helposti bideen ja pienen käsipyyhkeen kanssa korvata monen monta käytettyä WC-paperipalasta.

Täysin eroon WC-paperista tuskin pääsee (koska jo vieraidenkin takia ko. luksustuote on hyvä olla olemassa), mutta pelkästään sen kulutuksen vähentäminenkin on jo järkevää. Meillä WC-paperiksi ovat nykyään valikoituneet hylsyttömät WC-paperirullat, jotka toki ovat kalliimpia, mutta joissa on enemmän paperia, eikä sitä turhaa hylsyä.

5. Vanulaput kestoversioihin

Meikinpoistoa ja ihonhoitoa voi tehdä myös kestotuotteilla. Kertakäyttöinen vanu, joka täytyy laittaa sekajätteeseen on helppo korvata esimerkiksi vanhasta flanellipaidasta tai harsosta leikatuilla paloilla. Itse virkkasin kestovanulappuja, mutta tämä ei tietenkään ole se ekologisin vaihtoehto, sillä vanhan hyödyntäminen uusiokäyttöön on aina parempi valinta!

6. Vanupuikot

Vanupuikoistakin olen bongannut pakkausta myöten kokonaan kierrätettäviä muovittomia versioita, ja ne ovatkin nyt seuraavana omalla ostoslistalla.

 

Näillä vinkeillä pääset toivottavasti jonkinlaiseen alkuun ekomman kylpyhuoneen luomisessa. Kuten jo alussa mainitsinkin, on hyvä miettiä, minkä verran omassa kylpyhuoneessa on kertakäyttöistä tavaraa ja pureutua ensin niihin. Markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita ja vaihtoehtoja, joten uteliaisuus on hyvästä. Toki myös kriittisyys on paikallaan.

Jos sinulla on käytössä jotakin muuta kylpyhuoneen kaapeissa lymyilevää, mikä sopisi tähän listaan, kerrohan siitä kommenteissa, niin hyvät vinkit kulkeutuvat eteenpäin muillekin!

 

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *