leivonta,  ruoka

Vegaaninen tiikerikakku

Vegaaninen tiikerikakku on helppo valmistaa ja halutessaan siitä saa hyvinkin näyttävän raidoittamalla ja koristelemalla. Kakusta saa helposti myös gluteenittoman korvaamalla jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. Ja mikä parasta, kakun maku on ihanan mieto, mutta kuitenkin juuri sopivalla tavalla makoisa!

Lapsuusmuistojen keittiöstä muistan erityisesti tiikerikakun. En tiedä miksi kyseinen kuivakakku on jäänyt mieleeni niin voimakkaasti, mutta siihen liittyi myös kakkuvuoka, johon tiikerikakku aina tehtiin. Ja oikeastaan siihen kyseiseen vuokaan tehtiin aina vain ja ainoastaan tiikerikakku. Niinpä tiikerikakulla on minun lapsuuden ruokamuistoissani jollakin hassulla tavalla erityinen paikka.

Kahden kakkutaikinan sekoitus on takuuvarma ja sopii monen makumieltymyksiin. Pehmeä vaniljakakku yhdistettynä suklaakakkuun on osuva kombo. Kaiken lisäksi tiikerikakku valmistuu todella helposti käytännössä vain yhdestä kakkutaikinasta, joka puolitetaan loppuvaiheessa.

Vegaanisten kuivakakkujen ohjeita voisi mielestäni olla enemmänkin Googlen hakutuloksissa, mutta onneksi niitä silti löytyy edes jonkin verran. Tämä ohje on suomennos ja yksinkertaistetumpi versio Bianca Zapatkan blogin seeprakakun ohjeesta.

Kuivakakut ovat niin ihanan helppoja ja vanhat kakkuvuoat kauniita, että mielestäni kuivakakkujen pitäisi taas tulla vähän trendaavimmiksi! Raaka- ja juustokakkuvillitysten ohella kuivakakut aivan ehdottomasti olisivat ansainneet paikkansa herkkupöydässä.

 

VEGAANISEN TIIKERIKAKUN OHJE

Valmistusaika n. 30min + paistoaika 50min

Ainesosat

VANILJAKAKKU

6 dl vehnäjauhoja
4,5 rkl maissitärkkelystä
1,75 dl sokeria (maun mukaan)
1 rkl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
3 dl kasvimaitoa (esim. kaura- tai soijamaitoa)
160 ml auringonkukkaöljyä
puolikkaan sitruunan mehu TAI 1-2 rkl omenaviinietikkaa

SUKLAAKAKKU

3 rkl kaakaojauhetta
4-5 rkl kasvimaitoa (esim. kaura- tai soijamaitoa)

Ohje

Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, maissitärkkelys, sokeri, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri ja suola) keskenään isossa kulhossa. Tee sitten kulhoon keskelle kolo, johon kaadat maidon, öljyn ja sitruunamehun. Sekoita. Vaniljakakun taikina on valmis.

Seuraavaksi tehdään suklaakakku. Erota taikinasta noin puolet toiseen kulhoon ja lisää toiseen puoleen kaakaojauho ja maito. Sekoita hyvin.

Kaada tai kauho lusikalla taikinoita vuorotellen (mitä enemmän vuorottelet, sitä enemmän kakkuun tulee raitaa) voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (vetoisuus noin 1,5l). Paista uunissa 175 asteessa n. 50 min. Kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla, kun tikkuun ei jää taikinaa, on kakku valmis.

Anna jäähtyä vuoassa hetki ja kumoa sitten. Ennen koristelua anna kakun viilentyä kunnolla.

 

Koristele esimerkiksi suklaakuorrutteella (sulaa tummaa suklaata ja maitoa sekoitettuna) ja pekaanipähkinöillä.

KORISTELUUN:

100g vegaanista tummaa suklaata
3 rkl kasvimaitoa
pekaanipähkinöitä

 

Melko pitkään kummastelin seeprakakun ja tiikerikakun eroa kun taikinat eivät tunnu toisistaan juuri eroavan, mutta tämänhetkisen ymmärrykseni mukaan nimitys liittyy erityisesti kakun ulkomuotoon. Seeprakakku olisi siis raidallisempi versio tiikerikakusta.

Hieman laiskanpuoleisena leipurina itse olen tyytynyt tekemään kakkuihin vähän vähemmän raitoja, mutta joskus voisi olla hauska kokeilla tuota seeprakakkuakin, jota lusikoidaan taikinoista vuorotellen lusikallinen kerrallaan keskelle vuokaa, jolloin taikina lähtee leviämään reunoille itsestään. Näin kakkuun muodostuu voimakas raidoitus. Reiällisessä kakkuvuoassa tiikerikakku on tuntunut huomattavasti helpommalta puuhastelulta.

Omat kakkuvuokani ovat sen verran pientä kokoa, että taikinaa on jäänyt aina jonkin verran yli. Ylimääräisen taikinan olenkin paistanut sitten muun muassa vanhoissa leivosvuoissa suloisiksi pieniksi kakuiksi. Muffinssivuokiinkin nämä kävisivät oikein mainiosti!

Sanoisin, että kahvi- tai teepöytään vegaaninen tiikerikakku on ihan nappivalinta! Sen voi tehdä vaikka edeltävänä iltana valmiiksi ja koristella seuraavana päivänä. Yhtä lailla tästä kakusta voi tehdä vierasvaran: kakku pakastimeen ja esille sitten kun sen aika on.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *